Drożdżówka z wiśniami to również obowiązkowe ciasto w naszej lipcowej kuchni. Zwykle robię TEN placek lub TE drożdżówki, ale muszę eksperymentować i szukać nowych przepisów, dlatego tym razem skorzystałam z receptury pani Ewy Wachowicz zamieszczonej w książce “Ewa gotuje. Ulubione”. I co? W cieście jest mało cukru, jajek i tłuszczu, w związku z czym bardziej przypomina słodką bułkę czy chałkę niż klasyczny placek drożdżowy. Moje dziecko posunęło się nawet dalej i powiedziało, że to słodka pizza :).
Składniki:
- 1 i 1/2 kg wiśni
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kg mąki
- 40 g masła
- 1 jajko
- skórka otarta z cytryny
- ew. płatki migdałowe do posypania
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać do nich mleko i trochę mąki. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut).
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok.1 i 1/2 godziny)*.
Do wyrośniętego ciasta dodać skórkę, jajko i roztopione, letnie masło. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy piekarnikowej, położyć na nim wydrylowane i osączone wiśnie, posypać kruszonką (składniki kruszonki połączyć palcami). Znów zostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 20-25 minut.
*zrobiłam ciasto na raz, czyli po wyrośnięciu rozczynu, dodałam wszystkie składniki, wyrobiłam i zostawiłam do wyrośnięcia.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne drożdżówki z owocami: