Pyszna zapiekanka z ziemniaków, łososia i koperku. Tak koperku. Koperek jest niezbędny, najlepiej z grządki, intensywnie pachnący.
Zapiekanka świetnie nadaje się na obiad, wczesną kolację. Można ją jeść na ciepło i zimno. A dodatki? Ogórki, sałatka z kapusty (taka najprostsza z koperkiem) i białe, lekkie wino. Hmmm…rewelacja! Tak, dla tej zapiekanki jestem w stanie pokochać Szwecję :).
A jeszcze jedna uwaga. Zapiekankę zalewa się płynem jajeczno-mlecznym, co nadaje jej lekko omletowy charakter i to nie wszystkim odpowiada.
Na podstawie “Kulinarnego Atlasu Świata”.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag filetów z łososia (bez skóry)
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 50-80 g masła
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować prawie do miękkości. Pokroić w grube plastry.
Łososia pokroić w paski.
Jajka rozmącić z mlekiem i posolić.
Prostokątną formę do zapiekania posmarować masłem.
Układać warstwami: ziemniaki – łosoś – ostatnia warstwa ziemniaki. Każdą warstwę lekko osolić i oprószyć pieprzem. Całość zalać masą jajeczną.
Zapiekać w 200-210 °C ok. 40 minut.
Masło rozpuścić. Dodać do niego posiekany koperek. I taką masą polać zapiekankę.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z ryb: