Z serii podstawowe przepisy – domowy majonez. Wspaniała baza do sałatek, sosów, jajek, smaczne dopełnienie wielkanocnego stołu.
Składniki:
- 1 duże żółtko
- 1 łyżka musztardy
- 1 szklanka oleju
- sól, pieprz
- ew. łyżka wrzątku
Wykonanie:
Składniki w temperaturze pokojowej.
Żółtko utrzeć mikserem razem z musztardą. Do utartego bardzo (!) powoli wlewać olej, ciągle miksując. To ważne – powoli. Jeśli olej dodamy zbyt szybko, zamiast majonezu mamy zwarzoną paćkę. Doprawić. Na koniec, po wyczerpaniu składników, można dodać odrobinę wrzątku. Tym sposobem majonez stanie się jaśniejszy i mniej gęsty, ale ja wolę taki żółciutki i gęsty.
Majonez można zabarwić na zielono, dodając przetarte przez sitko świeże listki np. bazylii.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:
Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko
Inne przepisy na dania wielkanocne z majonezem: