Ciasta z owocami i galaretką to nasze ulubione ciasta na lato. Lekkie, delikatne, orzeźwiające i, co ważne, nie tak kaloryczne jak ciasta z kremem. Oprócz tradycyjnej blaszki, czyli krajanki biszkoptowej z galaretką i owocami przygotowuję tunel – plastry galaretki z owocami otoczone biszkoptem, a ostatnio roladę z galaretką i owocami. No i rolada sprawiała mi najwięcej kłopotu! By wyszła, trzeba uchwycić moment, gdy galaretka jest niepłynna i niestała. Jeśli jest zbyt płynna, wypływa ze zwijanego ciasta. Twarda nie daje się zwinąć. Ot, masz babo placek! Stój i pilnuj galaretki. Ale warto! Ciasto jest smaczne i efektowne!
Na podstawie “Moich Wypieków”.
Składniki rolady:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- masło i wiórki lub bułka tarta do formy
Nadzienie:
- 2 galaretki truskawkowe
- kilka truskawek
- listki melisy
Wykonanie:
Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką (ew. wiórkami kokosowymi). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać, do uzyskania lśniącej, gęstej masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor.
W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.
Przygotować owoce – umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ostudzić.
Rozwinąć roladę posmarować gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułożyć truskawki, zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki)*. Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem, ozdobić listkami melisy i owocami.
Uwagi:
*jeśli galaretka będzie “wypływać” z ciasta poczekać
**do ciasta można dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rolada będzie bardziej zwarta, ale ciut straci na smaku, będzie bardziej sucha
***rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)
****ciasto może mieć wiele wariantów. Zamiast cukru waniliowego można dodać skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny. Posypać blaszkę, przed pieczeniem, kruszonką migdałową lub wiórkami. Do galaretki dodać odrobinę likieru pomarańczowego (w wersji ze skórką pomarańczową). Wierzch ozdobić bitą śmietaną.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta na lato: