Rolada z galaretką i truskawkami

Ciasta z owocami i galaretką to nasze ulubione ciasta na lato. Lekkie, delikatne, orzeźwiające i, co ważne, nie tak kaloryczne jak ciasta z kremem. Oprócz tradycyjnej blaszki, czyli krajanki biszkoptowej z galaretką i owocami przygotowuję tunel – plastry galaretki z owocami otoczone biszkoptem, a ostatnio roladę z galaretką i owocami. No i rolada sprawiała mi najwięcej kłopotu! By wyszła, trzeba uchwycić moment, gdy galaretka jest niepłynna i niestała. Jeśli jest zbyt płynna, wypływa ze zwijanego ciasta. Twarda nie daje się zwinąć. Ot, masz babo placek! Stój i pilnuj galaretki. Ale warto! Ciasto jest smaczne i efektowne!

Na podstawie “Moich Wypieków”.

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

Składniki rolady:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło i wiórki lub bułka tarta do formy

Nadzienie:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • kilka truskawek
  • listki melisy

Wykonanie:

Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką (ew. wiórkami kokosowymi). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać, do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.

Przygotować owoce – umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ostudzić.

Rozwinąć roladę posmarować gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułożyć truskawki, zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki)*. Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem, ozdobić listkami melisy i owocami.

Uwagi:

*jeśli galaretka będzie “wypływać” z ciasta poczekać

**do ciasta można dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rolada będzie bardziej zwarta, ale ciut straci na smaku, będzie bardziej sucha

***rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

****ciasto może mieć wiele wariantów. Zamiast cukru waniliowego można dodać skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny. Posypać blaszkę, przed pieczeniem, kruszonką migdałową lub wiórkami. Do galaretki dodać odrobinę likieru pomarańczowego (w wersji ze skórką pomarańczową). Wierzch ozdobić bitą śmietaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

Inne ciasta na lato:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  kruche ciasto z wiśniami i waniliową pianką_ciasto z owocami_ciasto kruche_ciasto na lato  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.