Obiad na niedzielę? Proszę – kurczak pieczony z estragonem, do tego frytki z cukinii, sałatka gruzińska i białe lekkie wino. A tak upieczony kurczak jest chrupiący, korzenny i czosnkowy. Świetnie smakuje, a jak pachnie…
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 80 g masła
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 łyżki posiekanego estragonu
- 3-4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Kurczaka umyć osuszyć, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z masłem, papryką i estragonem. Masą posmarować kurczaka. Zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Kurczaka włożyć do brytfanny, przykryć i piec 1,5-2 godzin (w zależności od wagi, ja lubię jak kurczak się wręcz rozpada, dlatego piekę dość długo) w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkryć, by kurczak przyrumienił się.
Jak sprawdzić czy kurczak jest upieczony? Jeśli mięso łatwo odchodzi od kości, danie jest gotowe, jeśli nie, trzeba dopiec.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Poradnika Domowego” 8/16 (z moimi zmianami).
Inne dania z kurczaka: