Kurczak pieczony z estragonem

Obiad na niedzielę? Proszę – kurczak pieczony z estragonem, do tego frytki z cukinii, sałatka gruzińska i białe lekkie wino. A tak upieczony kurczak jest chrupiący, korzenny i czosnkowy. Świetnie smakuje, a jak pachnie…

kurczak pieczony z estragonem_obiad na niedzilę_kurczak z ziołami

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 80 g masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżki posiekanego estragonu
  • 3-4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kurczaka umyć osuszyć, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z masłem, papryką i estragonem. Masą posmarować kurczaka. Zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Kurczaka włożyć do brytfanny, przykryć i piec 1,5-2 godzin (w zależności od wagi, ja lubię jak kurczak się wręcz rozpada, dlatego piekę dość długo) w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkryć, by kurczak przyrumienił się.

Jak sprawdzić czy kurczak jest upieczony? Jeśli mięso łatwo odchodzi od kości, danie jest gotowe, jeśli nie, trzeba dopiec.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kurczak pieczony z estragonem_obiad na niedzilę_kurczak z ziołami

Z „Poradnika Domowego” 8/16 (z moimi zmianami).

Inne dania z kurczaka:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *