Szybkie ciasto? Proszę – szarlotka sypana. A wybór jabłeczników sypanych mamy w repertuarze ogromny (i wciąż się poszerza). Na pierwszym miejscu jest “zwykły” glutenowy (z mąka pszenną i kaszą manną), są też wersje bezglutenowe – jaglano-owsiany, kukurydziany, owsiano-orzechowy – przepisy na powyższe zamieszczam w tym wpisie. Oprócz tego mamy szarlotki: kakaowe, gryczano-ryżowe, owsiane (a te, może kiedyś…). Miom faworytem wśród bezglutenowych jest owsiano-orzechowa i kakaowa, a najbardziej nie smakuje mi kukurydziana.
Jabłecznik sypany jaglano-owsiany
Składniki na jabłecznik owsiano-orzechowego:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki orzechowej lub migdałowej (albo tarte orzechy)
- 1 szklanka cukru (można trzcinowy)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 130 g masła
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
Składniki na jabłecznik kukurydziany:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)
- 1 szklanka cukru może być trzcinowy
- 1 łyżka cukru wanilii (najlepiej domowego)
- 130 g masła
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- ew. cynamon do jabłek
Składniki na jabłecznik jaglano-owsiany:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 130 g masła
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- ew. cynamon do jabłek
Jabłecznik sypany kukurydziany
Wykonanie:
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23-24 cm.
Wybieramy szarlotkę, którą chcemy upiec. Mieszamy składniki suche (mąka, kasza/płatki/orzechy, cukier, cukier waniliowy). Składniki sypkie dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzielimy na dwie części. Gdy są zbyt mokre, trzeba lekko odcisnąć.
Na dno przygotowanej tortownicy wsypujemy pierwszą część suchy składników. Wyrównujemy. Na to kładziemy w dalszej kolejności: jabłka, suche składniki, jabłka i ponownie suche składniki. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło i również wyrównujemy.
Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.
Upieczoną wyjąc i wystudzić (wystudzona nie rozpada się).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Jabłecznik sypany owsiano-orzechowy
Inne Jabłeczniki: