Zapiekanka ziemniaczana trzy sery, to pyszny obiad, kolacja, przekąska na spotkanie ze znajomymi. Dodatek tymianku sprawia, że zwykłe danie zamienia się w cudowny przysmak. Pamiętajcie jedynie, że tymianek zakupiony w markecie jest delikatniejszy od tego rosnącego w ogródku.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka śmietany 18 %
- 10 dag sera pleśniowego z błękitną pleśnią
- 10 dag sera żółtego (gouda, królewski)
- 1 jajko
- pieprz, listki tymianku (z 3-4 gałązek)
- parmezan do posypania wierzchu zapiekanki
- tłuszcz do posmarowania foremki
Wykonanie:
Ziemniaki (najlepiej młode) obrać, pokroić w plastry i obgotować. Odcedzić, przestudzić, ułożyć w posmarowanej tłuszczem foremce o rozmiarach 20-30 cm w trzech rzędach.
Jajko rozbełtać ze śmietaną. Dodać pokruszony ser pleśniowy, starty żółty, pieprz i listki tymianku. Masą polać ziemniaki. Całość posypać startym parmezanem. Piec na złoto 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C.
A co do niej? Proponuję mix sałat z pomidorami i sosem winegret oraz białe, lekkie wino.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zapiekanki: