Chrupiące, mleczne praliny kokosowe – słodka przekąska na jeden kęs. Zrobiłam je w dwóch wersjach – w otoczce kokosowej z migdałem w środku (jak słynne cukierki) i w polewie czekoladowej (na patyku i zwyczajnie). Obie pyszne, ale do dłuższego przechowywania lepsza jest wersja z czekoladą, ponieważ dłużej utrzymuje wilgoć pralinek.
W tle ciastka maszynkowe z czekoladą i praliny kokosowe w czekoladzie.
Praliny wg TEGO przepisu.
Przepis na praliny kokosowe:
Składniki:
- 2 wafle
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku
- 200 g wiórek kokosowych
- 1 kieliszek spirytusu
Dodatki:
- migdał do środka pralinki
- 100 g wiórków kokosowych do otoczenia pralinek
- 100 g białej czekolady + 50 ml śmietany
- drobne ozdoby
- patyczki szaszłykowe
Jak zrobić praliny kokosowe:
Dwa wafle pokruszyć na drobne kawałki. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, spirytus, wiórki kokosowe, pokruszone wafle. Formować kuleczki i, tu w zależności od wersji, wkładać do środka migdał i obtaczać w wiórkach lub zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i dowolnie ozdabiać. Można nadziewać na patyki. Zostawić do zastygnięcia (najlepiej na 12 godzin).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
W tle ciastka maszynkowe z czekoladą, praliny kokosowe w czekoladzie (też na patyku), ciastka maszynkowe, białe wafle.
1 thoughts on “Praliny kokosowe”