Korzenne, aromatyczne bułeczki z powidłami (lub czekośliwką) i kruszonką. Oczywiście, najlepsze na ciepło ze szklanką mleka :).
Przepis na dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki puree dyniowego
- 1/2 szklanki mleka (lub więcej, jeśli puree jest bardzo suche)
- 3 łyżki roztopionego masła
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/4 łyżeczki świeżo utłuczonego kardamonu (lub więcej, ale ostrożnie, to intensywna przyprawa)
- skórka otarta z 1 pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
- 4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatki:
- powidła lub czekośliwka ok. 2/3 szklanki
- kruszonka (przepis TU połowa porcji)
Jak zrobić dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką?
Zrobić rozczyn – drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, zostawić, po chwili rozpuszczą się, dodać łyżkę mąki, 2-3 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, puree, letnie mleko, masło, imbir, kardamon, skórkę pomarańczową, cukier, sól. Całość dobrze wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (mikserem z hakiem 10-15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę – rozetrzeć w palcach wszystkie składniki na kruszonkę. Przygotować formę o średnicy 25-26 cm – posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć, nakładać powidła, dokładnie zalepiać i formować okrągłe bułeczki. Układać w foremce zachowując odstępy (bułeczki połączą się podczas pieczenia). Wierzch posypać kruszonką i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia..
Piec w 180 °C ok. 30-35 minut.
Z “Moich Wypieków”.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepisy na inne słodkie bułki: