Nasz hit ostatniego roku – delikatne naleśniki na mleku kokosowym i soku pomarańczowym, nadziane bananami i czekoladą. Na śniadanie, kolację, podwieczorek.
Przepis na naleśniki z bananami i czekoladą:
- 10 łyżek mąki (często orkiszowa)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zwykłe)
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- jajko
- sól
- 2 łyżeczki cukru
- woda gazowana do uzupełnienia (zależnie od mąki, ok. 4 łyżek)
- masło klarowane do posmarowania patelni
- 2,5 banana
- 20 kostek czekolady (po 4 kostki na naleśnik)
Jak zrobić naleśniki z bananami i czekoladą?
Wszystkie składniki wymieszać energicznie trzepaczką. Ciasto odstawić na 20-30 minut. Jeśli jest za gęste, uzupełnić wodą gazowaną.
Gdy ciasto odpoczywa, zetrzeć na tarce czekoladę, obrać i przekroić wzdłuż, na pół banany.
Patelnię posmarować cieniutko masłem, smażyć naleśnik. Po przerzuceniu na drugą stronę posypać startą czekoladą, położyć połówkę banana, zawinąć, chwilę zapiec. W ten sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Przed podaniem oprószyć delikatnie czekoladą.
Porcja na 5 naleśników.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepis Artura.
Inne przepisy na placuszki, naleśniki, racuchy na słodko: