Moja propozycja deseru na rodzinne/towarzyskie spotkanie – torcik alpejski z ajerkoniakiem. Delikatny biszkopt, krem na bazie mascarpone z ajerkoniakiem i chrupiącymi bezami, zwieńczony bezami i owocami. Jeśli lubicie ciasta z kremem, to ciasto jest dla Was. Spróbujcie koniecznie!
Podaję przepis w dwóch wersjach błyskawicznej (wykonanie zajmuje 10-15 minut) i tradycyjnej na bazie domowego biszkopta, z domowymi bezami i ajerkoniakiem ze świeżo ukręconych żółtek. Oj, ta wersja jest lepsze, ale bardziej pracochłonna.
W tle praliny kokosowe w białej czekoladzie i domowe bezy.
Przepis na torcik alpejski z ajerkoniakiem:
Biszkopt (wg TEGO przepisu):
- 2 jajka
- 30 g masła
- 75 g mąki
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem (wg TEGO przepisu):
- 500 g mascarpone
- 125 ml ajerkoniaku (mój TEN)*
Beza (lub 20-30 dag bez gotowych):
- 2/3 szklanki białek
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatki:
- drobne owoce lub owoce w soku własnym na wierzch ciasta (u mnie aronia w rumie)
- 50-60 ml białego rumu
Jak zrobić torcik alpejski z ajerkoniakiem?
Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtka, dalej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
Bezy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę, wymieszać. Kłaść łyżką lub szprycą bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w 100 °C przez 2-3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia.
Krem. Zmiksować krótko 15 sekund mascarpone, dodać ajerkoniak i ponownie miksować przez 10-15 sekund. Dodać 2/3 pokruszonych bez i delikatnie wymieszać.
Składanie. Foremkę, jeśli trzeba, wyłożyć folią. Włożyć biszkopt, skropić rumem, dalej masę ajerkoniakową. Wierzch przykryć pokruszonymi bezami i owocami.
Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.
Wersja błyskawiczna – gotowe biszkopty lub blat biszkoptowy i 30 dag drobnych, gotowych bez.
*ajerkoniak zrobiłam w nowej, delikatniejszej wersji – na bazie mleka skondensowanego
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Z “Kwestii Smaku”.