Pieczone pierogi z jabłkami i rodzynkami

Pierogi zarówno na obiad – gorące, najlepiej z zupą owocową lub słodką dyniową, jak i do śniadaniówki – na zimno. Jakie są? Słodkie, ale nie za słodkie. Fajna odmiana po ruskich, grzybowych czy z mięsem.

pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami_pierogi z jabłkami_pierogi na słodko

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Składniki nadzienia:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 10-20 dag rodzynek
  • ew. imbir lub cynamon
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów
  • gruby cukier do posypania pierogów

Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami:

Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć, mieszając, na suchej patelni (ew. dodać łyżkę masła), gdy lekko zmiękną dodać rodzynki i zestawić z palnika, dodać ew. imbir lub cynamon do smaku. Wystudzić.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.