Pierogi zarówno na obiad – gorące, najlepiej z zupą owocową lub słodką dyniową, jak i do śniadaniówki – na zimno. Jakie są? Słodkie, ale nie za słodkie. Fajna odmiana po ruskich, grzybowych czy z mięsem.
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 dag masła
- 4 dag drożdży
- 2 jajka
- 1/2 – 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- sól (łyżeczka lub mniej)
Składniki nadzienia:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 10-20 dag rodzynek
- ew. imbir lub cynamon
- 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów
- gruby cukier do posypania pierogów
Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami:
Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć, mieszając, na suchej patelni (ew. dodać łyżkę masła), gdy lekko zmiękną dodać rodzynki i zestawić z palnika, dodać ew. imbir lub cynamon do smaku. Wystudzić.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.
Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne pieczone pierogi: