Jedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Delikatne i aromatyczne, smaczne z wieloma dodatkami – i z ryżem, i z kaszą, i makaronem czy w końcu z ziemniakami. Klopsiki można zrobić w wielu wersjach – zamiast kurek, inne grzyby, albo sos pomidorowy, koperek, groszek, rodzynki i marchewka, wariantów może być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no…pyszne :).

Składniki:
- 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka)
 - 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia (w wersji bez glutenu, bezglutenowa)
 - 1 szalotka lub mała cebulka
 - 1 ząbek czosnku
 - 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
 - 1 jajko
 - masło klarowane do podsmażenia cebulki
 - sól, pieprz
 - mąką do otoczenia pulpecików (w wersji bez glutenu ryżowa)
 - 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
 
Sos:
- 200 g kurek
 - 200 ml śmietanki (tłustej)
 - 1 ząbek czosnku
 - masło klarowane lub oliwa do podsmażenia grzybów
 - sól, pieprz, kurkuma
 - natka do oprószenia dania
 
Wykonanie:
Pulpety. Cebulkę/szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do zmielonej masy dodać jajko, posiekaną natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. Formować niewielkie kuleczki, otaczać mąką. Gotowe wkładać do wrzącego bulionu. Ugotowane wyjmować i wkładać do sosu kurkowego.
Sos. Kurki umyć, osuszyć usmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kurkumę. Pod koniec smażenia wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem , chwilę dusić razem. Do sosu wrzucić pulpety. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wywaru z gotowania pulpetów. Zostawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Przed podaniem posypać natką.
Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną białą, pęczak), ryż (najlepiej pełnoziarnisty) i sezonową surówkę.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne obiady z grzybami:









