Jedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Delikatne i aromatyczne, smaczne z wieloma dodatkami – i z ryżem, i z kaszą, i makaronem czy w końcu z ziemniakami. Klopsiki można zrobić w wielu wersjach – zamiast kurek, inne grzyby, albo sos pomidorowy, koperek, groszek, rodzynki i marchewka, wariantów może być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no…pyszne :).
Składniki:
- 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka)
- 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia (w wersji bez glutenu, bezglutenowa)
- 1 szalotka lub mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- masło klarowane do podsmażenia cebulki
- sól, pieprz
- mąką do otoczenia pulpecików (w wersji bez glutenu ryżowa)
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
Sos:
- 200 g kurek
- 200 ml śmietanki (tłustej)
- 1 ząbek czosnku
- masło klarowane lub oliwa do podsmażenia grzybów
- sól, pieprz, kurkuma
- natka do oprószenia dania
Wykonanie:
Pulpety. Cebulkę/szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do zmielonej masy dodać jajko, posiekaną natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. Formować niewielkie kuleczki, otaczać mąką. Gotowe wkładać do wrzącego bulionu. Ugotowane wyjmować i wkładać do sosu kurkowego.
Sos. Kurki umyć, osuszyć usmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kurkumę. Pod koniec smażenia wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem , chwilę dusić razem. Do sosu wrzucić pulpety. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wywaru z gotowania pulpetów. Zostawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Przed podaniem posypać natką.
Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną białą, pęczak), ryż (najlepiej pełnoziarnisty) i sezonową surówkę.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne obiady z grzybami: