Kremowy, delikatnie pomarańczowy, mięsisty sernik na czekoladowym spodzie. A wierzch? Słodko-kwaśna, przetarta żurawina. Przepyszny sernik na chłodne dni :).
Składniki brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 50 g mielonych migdałów lub orzechów (można zastąpić mąką)
- 85 g mąki (w wersji bezglutenowej – ryżowej)
- szczypta soli
Składniki masy serowej:
- 500 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietany 22 %
- 180- 200 g cukru
- 4 jajka (małe)
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- szczypta soli
Żurawina:
- 300 g żurawiny (świeża lub mrożona)
- 100-120 g cukru
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Ozdoby:
- kilka kulek żurawiny
- listki rozmarynu
- srebrne, ozdobne kuleczki-cukierki
Wykonanie sernika z żurawiną na spodzie brownie:
Spód. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.
Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.
Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę, startą skórkę pomarańczową i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).
Na upieczony spód położyć masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.
Wykończenie. Żurawinę połączyć z cukrem i skórką, rozgotować mieszając. Masę przetrzeć przez sito, wystudzić i położyć na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Przed podaniem ozdobić.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.