Sernik z żurawiną na spodzie brownie

Kremowy, delikatnie pomarańczowy, mięsisty sernik na czekoladowym spodzie. A wierzch? Słodko-kwaśna, przetarta żurawina. Przepyszny sernik na chłodne dni :).

sernik z żurawinami na spodzie brownie_sernik kremowy_sernik pieczony_sernik zimowy

Składniki brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów (można zastąpić mąką)
  •  85 g mąki (w wersji bezglutenowej – ryżowej)
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 500 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 180- 200 g cukru
  • 4 jajka (małe)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Żurawina:

  • 300 g żurawiny (świeża lub mrożona)
  • 100-120 g cukru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Ozdoby:

  • kilka kulek żurawiny
  • listki rozmarynu
  • srebrne, ozdobne kuleczki-cukierki

Wykonanie sernika z żurawiną na spodzie brownie:

Spód.  Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.

Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę, startą skórkę pomarańczową i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).

Na upieczony spód położyć masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.

Wykończenie. Żurawinę połączyć z cukrem i skórką, rozgotować mieszając. Masę przetrzeć przez sito, wystudzić i położyć na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin.  Przed podaniem ozdobić.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

sernik z żrawiną na spodzie brownie_sernik na czekoladowym spodzie_sernik kremowy_sernik na zimę
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.