Praliny kokosowe

Chrupiące, mleczne praliny kokosowe – słodka przekąska na jeden kęs. Zrobiłam je w dwóch wersjach – w otoczce kokosowej z migdałem w środku (jak słynne cukierki) i w polewie czekoladowej (na patyku i zwyczajnie). Obie pyszne, ale do dłuższego przechowywania lepsza jest wersja z czekoladą, ponieważ dłużej utrzymuje wilgoć pralinek.

praliny kokosowe_praliny kokosowe z wafelkami_praliny jak raffaello

W tle ciastka maszynkowe z czekoladą i praliny kokosowe w czekoladzie.

Praliny wg TEGO przepisu.

Przepis na praliny kokosowe:

Składniki:

  • 2 wafle 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 kieliszek spirytusu

Dodatki:

  • migdał do środka pralinki
  • 100 g wiórków kokosowych do otoczenia pralinek
  • 100 g białej czekolady + 50 ml śmietany
  • drobne ozdoby
  • patyczki szaszłykowe

Jak zrobić praliny kokosowe:

Dwa wafle pokruszyć na drobne kawałki. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, spirytus, wiórki kokosowe, pokruszone wafle. Formować kuleczki i, tu w zależności od wersji, wkładać do środka migdał i obtaczać w wiórkach lub zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i dowolnie ozdabiać. Można nadziewać na patyki. Zostawić do zastygnięcia (najlepiej na 12 godzin). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

praliny kokosowe_domowe raffaello_praliny kokosowe z migdałami

W tle ciastka maszynkowe z czekoladą, praliny kokosowe w czekoladzie (też na patyku), ciastka maszynkowe, białe wafle.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

1 thoughts on “Praliny kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.