Ciastka maszynkowe z czekoladą

Znane i lubiane ciasteczka w nowej formie – z czekoladą. Świetne połączenie kruchych, maślanych ciastek z mleczną czekoladą.

ciasteczka maszynkowe z czekoladą_ciasteczka kruche_wypieki na Boże Narodzenie

Składniki (wg tego przepisu):

  • 1 kg mąki
  • 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
  • 33,33 dag cukru pudru
  • 3 żółtka (wiejskie)
  • 1 jajko (wiejskie)

Dodatki:

  • 2 czekolady mleczne
  • kilka łyżek kremówki

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać puder, masło – posiekać na stolnicy “na proszek”. Dodać jajko i żółtka, zagnieść.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Ciastka formować przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 °C na jasnozłoty kolor.

Studzić na kratce.

Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z śmietaną w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.

Zimne ciastka zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Układać na kratce do zastygnięcia czekolady.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.