Kruche, maślane ciasto, do tego mus z białe czekolady i kwaśny, cudownie aromatyczny krem z marakui. Cudnie brzmi, prawda? Smaki kwaśne i słodkie przenikają się i uzupełniają. To nasz ubiegłoroczny hit mazurkowy, a że, jak zwykle, nie mogliśmy się zdecydować, mazurek jest pół na pół. Połowa jest z kremem z marakui, a druga część z masą kokosową. Przepis podaję na całą porcję.
W tle zdjęcia mazurek pisanka – orzechowy/słony karmel z daktylami
Składniki mazurka z kremem z marakui:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Mus z białej czekolady:
- 180 g białej czekolady
- 125 ml kremówki
Krem z marakui:
- 85 ml pulpy z marakui
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g masła
Jak zrobić mazurek z kremem z marakui?
Ciasto. Mąkę posiekać z masłem nożem na drobny piasek. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt lub jajko, wokół rozwałkowanego ciasto uformować niski rant. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200-220 stopni C na zloty kolor. Wystudzić.
Mus. Śmietanę ogrzać. Dodać połamaną czekoladę. Zostawić na 2-3 minuty, potem wymieszać i schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Zimną, dobrze schłodzoną masę, ubić i położyć na upieczony spód.
Krem. Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 15-20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Nanieść krem na mus, wyrównać i ozdobić.
Uwaga:
*krem można przygotować na parze, wtedy jest mniejsze ryzyko zwarzenia
Inne moje mazurki znajdziesz TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Mazurek pisanka – kokosowy/z kremem z marakui/cytrynowy