W tym roku zamiast tradycyjnego noworocznego tortu upiekliśmy miodownik.
Ciasto:
-
Z kg mąki odsypać szklankę (czyli potrzebne jest 830 g mąki)
-
2 jajka
-
1 i 1/4 szklanki masła (czyli ok. 310 g)
-
1 łyżka smalcu (pomijam)
-
łyżeczka sody
-
1 i 1/2 szklanki pudru
-
3-4 łyżki rozpuszczonego miodu
Sześć pierwszych składników posiekać, dodać miód, zagnieść, schłodzić. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować, piec osobno na tacach z piekarnika (tak te duże) na złoty kolor. Wystudzić, przełożyć masą. UWAGA – placki po upieczeniu są twarde, łatwo się łamią.
Masa:
-
1 l mleka
-
1 szklanka kaszy manny
-
1 szklanka cukru pudru
-
20 dag masła
Ugotować mleko z kaszą, wystudzić. Masło, puder, kaszę zmiksować, przełożyć placki. Ciasto mięknie ok. 12 godzin. Posypać pudrem, kroić w kostkę.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę. Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!Inne ciasta z miodem:
3 thoughts on “Miodownik”