W tym daniu zakochała się cała rodzinka. Dlaczego? Jest proste, smaczne, z cyklu “wiem co jem” i nie wymaga wielkiego wkładu pracy. Schab można zastąpić piersią indyka, wtedy danie jest mniej kaloryczne, dowolnie zmieniać przyprawy. Do szkolnej kanapki nie ma nic lepszego.
Przepis Ewy.
Składniki:
- 1 kg schabu lub piersi z indyka
- 1 l wody
- 1 łyżka cukru
- 3 czubate łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarenkach
- 4 duże ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki
- ew. olej do obsmażenia
Wykonanie:
Wodę z przyprawami zagotować. Mięso obsmażyć (można na suchej patelni i tak robię), włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty pod przykryciem. Zestawić ze źródła ciepła i pozostawić w garnku na 12 godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia wyjąć mięso, zagotować wywar, włożyć mięso i ponownie gotować w przykrytym garnku 2-3 minuty. Zestawić z ognia i wystudzić razem z wywarem pod przykryciem. Następnie wyjąć z zalewy, zawinąć w folię spożywczą, przełożyć do lodówki.
Ostatnio do marynaty dodaję mały listek laurowy.
Schab dodaję do akcji “Co w śniadaniówce można znaleźć”.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z mięsem: