Słonecznikowiec – lekki biszkopt, przełożony kwaskową, prawie niesłodką pianką śmietankową, przykryty przesłodkim kremem karmelowym i posypany chrupiącą, słodką kruszonką słonecznikową. Jednym słowem mało słodkie ciasto ze słodką kołderką. To musi być pyszne i jest! A dodatkowo zaskakujące – puszysto-chrupkie.
Dlaczego nazywa się Naszym Ciastem? Historia jest zabawa i długa, za długa na post. Pomijam. Dodam jedynie, że przepis na ciasto i nazwa pochodzi z Pojezierza Brodnickiego (od mojej bratowej).
Składniki biszkoptu:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy i wierzchu ciasta:
- 500 ml śmietany 36 %
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- puszka masy karmelowej (u mnie Gostyń lub mleko skondensowane słodzone gotowane przez 3 godziny i wystudzone)
- 125 g masła + 2 płaskie łyżki
- 2 łyżki cukru
- 100 g słonecznika
Wykonanie biszkoptu:
Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Formę do pieczenia o rozmiarach 24 x 40 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Włączyć piekarni na 170 °C. Jajka ubijać z cukrem przez 15 minut. Ubite jajka połączyć z mąką delikatnie mieszają. Masę przełożyć do foremki, piec 45 minut.
Ostudzony biszkopt przeciąć w poprzek na pół.
Wykonanie masy:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, podgrzać nie gotując, lekko przestudzić. Śmietany ubić, dodać ubijając puder i rozpuszczoną żelatynę. Masą przełożyć biszkopt.
Wykonanie wierzchu ciasta:
Masę karmelową utrzeć ręcznie z masłem (nie miksować). Masę położyć na wierzch biszkoptu.
Dwie łyżki masła z cukrem i słonecznikiem smażyć, cały czas mieszając, na złoto. Gorącą masę słonecznikową przełożyć na krem karmelowy.
Znajdź mnie na fb.
Inne wypieki z kremem: