Z cyku nie zawsze musi być mięso – kotlety z ciecierzycy z pieczarkami i natką.
Składniki:
- kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)
- 500 g pieczarek
- 1 por (biała część)
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cząbru
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Pora pokroić w cieniutki półplasterki i podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora, pieczarki (można chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora i pieczarek, ale nie jest to konieczne). Do masy wsypać mąki, sól, roztarty w dłoniach cząber, dużą porcję pieprzu i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać zieleninę, wymieszać. Z masy formować kotlety i smażyć na rumiano.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne obiady bez mięsa:
1 thoughts on “Kotlety z ciecierzycy z pieczarkami”