Ostatnio moje ulubione klopsiki – warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz – z sosem jogurtowym lub bez niczego.
Składniki klopsików warzywnych:
- kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)
- filiżanka groszku (pojemność 100-125 ml)
- filiżanka kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 por (biała część)
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczek curry
- 1-2 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- ew. natka lub kolendra
Wykonanie:
Pora pokroić w półplasterki i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę pokroić w kostkę. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora i chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora (nie na gładko). Do masy dodać mąki, curry, sól, pieprz i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać groszek, kukurydzę, paprykę i ew. zieleninę, wymieszać. Z masy formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i smażyć na rumiano.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne przekąski karnawałowe (i nie tylko):
1 thoughts on “Klopsiki warzywne jak z Ikea”