Kruche, delikatne ciasteczka marcepanowe w kształcie domków – moja kolejna ciasteczkowa nowość na Boże Narodzenie.
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 125 g masła
- 50 g masy marcepanowej
- ew. ekstrakt migdałowy
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypać na stolnicę i połączyć. Do mieszanki dodać masło i marcepan – posiekać na pył. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Foremki oprószyć delikatnie mąką. Ciasto wkładać do foremek, delikatnie rozwałkować, nadmiar ciasta usunąć ostrożnie (szpatułką lub nożem).
Foremki kłaść na tacy piekarnikowej i piec ok. 15 minut. Przestudzić i wyjmować z foremek. Studzić na kratce.
W foremkach piekłam także “Alberty” i kto wie czy na nich wzór nie był ładniejszy?
Przepis z ulotki dołączonej do foremek (zmieniony).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciastka na Boże Narodzenie: