W ramach świątecznych wypieków upiekłam maślane “Alberty” – okrągłe ciasteczka z motywami bożonarodzeniowymi.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 125 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Masło, cukier, jajko, cukier waniliowy, sól – utrzeć na puszystą , jasną masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać, wraz ze śmietaną, do masy maślanej i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 175-180 °C. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Stemplami wytłaczać motywy na cieście, a następnie za pomocą okrągłej foremki o średnicy 6,5 cm, wykrawać okrągłe ciasteczka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 12-15 minut na złoty kolor.
Studzić na kratce.
Przepis z ulotki dołączonej do foremek.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie: