Ciasteczka maślane Alberty

W ramach świątecznych wypieków upiekłam maślane „Alberty” – okrągłe ciasteczka z motywami bożonarodzeniowymi.

ciasteczka maślane Alberty_ciasteczka kruche_ciasteczka stemplowane_ciastka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Masło, cukier, jajko, cukier waniliowy, sól – utrzeć na puszystą , jasną masę.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać, wraz ze śmietaną, do masy maślanej i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 175-180 °C. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Stemplami wytłaczać motywy na cieście, a następnie za pomocą okrągłej foremki o średnicy 6,5 cm, wykrawać okrągłe ciasteczka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 12-15 minut na złoty kolor.

Studzić na kratce.

Przepis z ulotki dołączonej do foremek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka maślane Alberty_ciasteczka kruche_ciasteczka stemplowane_ciastka na Boże Narodzenie

Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie:

 kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie

  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *