Tak, tak, tak sernik Biały Rosjanin to nic innego jak moja impresja na temat znanego drinka White Russian (w formie ciasta). Jak wygląda mój sernik? Ciemny, czekoladowy, gliniasty spód, druga warstwa to sernik gotowany, a wierzch – mus z likierem kawowym. Taki serniczek od dawna “chodził mi po głowie” i jestem z niego bardzo zadowolona :).
Ciasto dla wielbicieli kawy, serników i “Big Lebowskiego”.
Czekoladowy spód:
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 170 g drobnego cukru
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę)
- 200 g masła
- 1,5szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli dodamy 3, sernik jest bardziej zwarty i łatwiej go pokroić, ale odradzam, szczególnie w tym zestawieniu – lekki mus + gliniaste ciasto)
- 1/3 szklanki mleka
- 400 ml zimnej śmietanki 36 %
- 125 ml likieru kawowego (kahlua)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki spirytusu
- 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
- odrobina mielonej kawy do oprószenia sernika
- kilka ziarenek kawy
Czekoladę połamaną na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Przestudzić.
Żółtka rozmieszać z kakao i połączyć z rozpuszczoną czekoladą.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i ciągle ubijając dodawać partiami cukier. Ubijać do momentu, aż masa będzie gładka (bez grudek cukru) i lśniąca.
Pianę delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Przełożyć do foremki i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w foremce do ostudzenia.
Po upieczeniu ciasto się zapadnie.
Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przełożyć do foremki ze spodem czekoladowym i wystudzić.
Mus kawowy. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na mojej torebce jest napisane – “żelatynę rozmieszać we wrzątku”, dlatego rozmieszałam żelatynę w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Połączyłam z likierem kawowym i spirytusem.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać likier z żelatyną (lejąc powoli). Masę przełożyć na zimny sernik. Całość schłodzić.
Przed podaniem oprószyć kawą. Boki posypać ziarenkami kawy.
Kroić gorącym nożem.
Uwagi:
*maziowaty spód czekoladowy można zastąpić biszkoptem kakaowym (PRZEPIS)
**do spodu można dodać, oprócz kakao, łyżeczkę kawy
*** do sernika często dodaję cukier waniliowy (ale domowy)
****przygotowując mus, można pominąć spirytus, ale likier jest bardzo delikatny i słodki, dodatek mocnego alkoholu lekko zaostrza smak. Zresztą drink White Russian, to: wódka, kahlua, mleko.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne moje serniki: