Pomarańczowy sernik Eton mess z granatami

Pomarańczowy spód, pomarańczowa masa serowa i wierzch zwieńczony bitą śmietaną o smaku pomarańczowym z bezami i granatem. Zimowy, kremowy, przepyszny sernik.

To mój czwarty nowy, zimowy sernik zamieszczony na blogu po: serniku śliwka w czekoladzie, serniku cassisserniku orzechowym, a w kolejce czekają kolejne :).

sernik pomoarańczowy Eton mess z granatami_sernik kremowy_sernik zimowy_sernik na Boże Narodzenie

Spód:

  • 200 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1 pełna łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1łyżka likieru pomarańczowego
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica lub Delfico)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • skórka starta z jednej pomarańczy (- jedna łyżeczka na spód i 1/2 łyżeczki do śmietany)
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Eton mess:

  • 1 granat
  • szklanka schłodzonej kremówki
  • kilka bez (najlepiej domowych)
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ew. listki melisy
Wykonanie:

Spód. Przygotować formę o średnicy 23-24 cm – wyłożyć papierem do pieczenia.

Płatki podprażyć na suchej patelni (trzeba uważać, by się nie przypaliły). Zmielić lub zmiksować w blenderze (ale nie na pył). Płatki wymieszać ze skórką, cukrem pudrem, solą, rozpuszczonym masłem i likierem. Masą wyłożyć dno przygotowanej formy. Docisnąć. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Serki, śmietanę, cukier, skórkę, likier, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na owsiany spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zdjąć formę metalową (można zostawić, ale w takim przypadku istnieje prawdopodobieństwo, że sernik będzie miał metaliczny posmak). Wstawić, przykryty, do lodówki na noc.

Eton mess. Bezy pokruszyć, ale nie na proszek. Granat przekroić i wyjąć nasiona. Śmietanę ubić z cukrem, ale nie na sztywno, raczej na gęsto. Bezy wymieszać ze śmietaną, dodać granat, zostawiając kilka nasion do ozdoby. Przełożyć na zimny sernik.

Można udekorować listkami melisy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik pomoarańczowy Eton mess z granatami_sernik kremowy_sernik zimowy_sernik na Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.