Sernik orzechowy

Jesienno-zimowy sernik orzechowy. Masa sernikowa z orzechami, spod ciasteczkowo- orzechowy i wierzch  – polewa kajmakowa z chrupką orzechową. Zdecydowanie dla wielbicieli orzechów (i serników oczywiście).

Pyszne, sycące ciasto na spotkanie rodzinne, urodzinowe, imieninowe (tak jak mój), inne…

sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik z masłem orzechowym

sernik orzechowy_sernik z masłem orzechowymn_sernik z chrupką orzechową

Składniki:

Spód:

  • 100 g biszkoptów kakaowych (u mnie TEN bezglutenowy)
  • 100 g startych orzechów (dowolne, u mnie włoskie)
  • 100 g masła orzechowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki likieru orzechowego (najlepiej z orzechów włoskich, ale może być inny; ew. rum)
  • ew. 2-3 łyżki masła

Masa serowa:

  • 750 g zmielonego twarogu (u mnie Piątnica lub Delfiko)
  • 250 g masa orzechowego
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 25 dag drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli

Polewa kajmakowa:

  • 100 ml śmietany 30 %
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
  • szczypta soli

Chrupka:

  • 100 g orzechów
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Spód. Biszkopty zmielić w blenderze (nie na pył). Wymieszać z orzechami, cukrem pudrem, rozpuszczonym masłem orzechowym i likierem. Wymieszać, gdy masa była za sucha, dodać masło. Masą wyłożyć dno  tortownicy o średnicy 24 cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia). Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki.

Masa serowa. Ser, śmietanę, cukier, masło, cukier waniliowy, sól – krótko zmiksować. Do masy serowej dodawać, miksując, po jednym jajku, mąkę. Wszystko bardzo krótko miksując, tylko do połączenia składników. A to dlatego, by niepotrzebnie nie “wtłoczyć” do masy powietrza. Przelać na schłodzony spód i piec 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 °C. Po upieczeniu wyjąć z pieca, wystudzić i wstawić do lodówki na noc.

Polewa kajmakowa. Śmietanę , cukier i masło przeznaczone na polewę gotować, ciągle mieszając (!), aż zgęstnieje. Po koniec gotowania dodać sól i ekstrakt waniliowy. Letnią polewą polać zimny sernik. Wierzch posypać chrupką.

Chrupka:

Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z dodatkiem wody. Gdy masa nabierze karmelowego koloru, dodać orzechy, całość wymieszać. Przełożyć na płaską formę posmarowaną olejem. Wystudzić. Zimne posiekać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik z masłem orzechowym

Inne moje serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  

drukuj

1 thoughts on “Sernik orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.