Jesienno-zimowy sernik orzechowy. Masa sernikowa z orzechami, spod ciasteczkowo- orzechowy i wierzch – polewa kajmakowa z chrupką orzechową. Zdecydowanie dla wielbicieli orzechów (i serników oczywiście).
Pyszne, sycące ciasto na spotkanie rodzinne, urodzinowe, imieninowe (tak jak mój), inne…
Składniki:
Spód:
- 100 g biszkoptów kakaowych (u mnie TEN bezglutenowy)
- 100 g startych orzechów (dowolne, u mnie włoskie)
- 100 g masła orzechowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki likieru orzechowego (najlepiej z orzechów włoskich, ale może być inny; ew. rum)
- ew. 2-3 łyżki masła
Masa serowa:
- 750 g zmielonego twarogu (u mnie Piątnica lub Delfiko)
- 250 g masa orzechowego
- 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
- 4 jajka
- 25 dag drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- szczypta soli
Polewa kajmakowa:
- 100 ml śmietany 30 %
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
- szczypta soli
Chrupka:
- 100 g orzechów
- 90 g cukru
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Wykonanie:
Spód. Biszkopty zmielić w blenderze (nie na pył). Wymieszać z orzechami, cukrem pudrem, rozpuszczonym masłem orzechowym i likierem. Wymieszać, gdy masa była za sucha, dodać masło. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia). Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki.
Masa serowa. Ser, śmietanę, cukier, masło, cukier waniliowy, sól – krótko zmiksować. Do masy serowej dodawać, miksując, po jednym jajku, mąkę. Wszystko bardzo krótko miksując, tylko do połączenia składników. A to dlatego, by niepotrzebnie nie “wtłoczyć” do masy powietrza. Przelać na schłodzony spód i piec 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 °C. Po upieczeniu wyjąć z pieca, wystudzić i wstawić do lodówki na noc.
Polewa kajmakowa. Śmietanę , cukier i masło przeznaczone na polewę gotować, ciągle mieszając (!), aż zgęstnieje. Po koniec gotowania dodać sól i ekstrakt waniliowy. Letnią polewą polać zimny sernik. Wierzch posypać chrupką.
Chrupka:
Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z dodatkiem wody. Gdy masa nabierze karmelowego koloru, dodać orzechy, całość wymieszać. Przełożyć na płaską formę posmarowaną olejem. Wystudzić. Zimne posiekać.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne moje serniki:
1 thoughts on “Sernik orzechowy”