Powoli zaczynam myśleć o piknikach i grillach. Już wybieramy się na wyprawy rowerowe i dłuższe spacery. Oprócz kanapek i picia warto zabrać coś słodkiego. Może odrywane chlebki lub bułki, może ciastka owsiane, bułki ślimaczki, a później bułki z rabarbarem.
Dzisiejsza moja propozycja to krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem (z dodatkiem konfitury z płatków róży). Pomysł zaczerpnięty z książki Ewy Wachowicz “Ulubione”, bardzo podobny do moich rogalików topionych.
Składniki:
- 500 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
- 250 g zimnego masła
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Dodatki:
- gęsty dżem lub marmolada (u mnie część z powidłami z mirabelek z konfiturą z płatków róży, część z czekowiśnią)
- cukier puder do oprószenia rogali
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą, dodać śmietanę (temperatura pokojowa). Zostawić na kilka minut.
Mąki przesiać na stolnicę, dodać sól, zimne masło i posiekać nożem na drobną kruszonkę. Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie do środka dodać jajka i drożdże. Nożem połączyć składniki. Potem szybko, ale dokładnie, zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować w kształcie koła i podzielić na 8 lub 16 części. Na końcu każdego fragmentu położyć dżem, zrolować do środka, a potem zawinąć (zgiąć) zgrabny rogalik. Kłaść na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować letnią wodą.
Piec w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Letnie oprószyć pudrem
*dżem do nadziewania powinien być gęsty, raczej tradycyjny (bez cukrów żelujących).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, pstawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!