Pasztet świąteczny z żurawiną

Pasztet z różnych gatunków mięs, bezglutenowy, z żurawiną, z dodatkiem warzyw, które zwiększają jego pulchność (a to problemem w przypadku pasztetów bez bułki). Przygotowałam go z myślą o świętach i nieupieczoną masę w foremce pasztetowej zamroziłam. Niewielką część upiekłam i ta na zdjęciach.

pasztet świąteczny z żurawiną_pasztet bezglutenowy_pasztet mięsny

Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • 300 g mięsa z indyka
  • 300 g mięsa z kurczaka
  • 100 g wędzonego, chudego boczku (jeśli nie lubicie posmaku wędzonki, lepiej surowy)
  • 100 g wątróbki
  • 5 dag grzybów suszonych
  • warzywa do wywaru (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora i selera, cebula)
  • przyprawy do wywaru (listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu)
  • cebula
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (w wersji glutenowej bułka namoczona w wywarze z gotowania mięsa)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • przyprawy do pasztetu (sól, pieprz, majeranek – dużo; tymianek, imbir, gałka muszkatołowa – ostrożnie)

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i namoczyć (kilka godzin).

Mięsa (wołowinę, wieprzowinę, mięso kurczaka i indyka, boczek), grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, obrane warzywa i przyprawy do wywaru zalać wodą, zagotować i bardzo powoli gotować 2-3 godziny. Ostudzić.

Cebulę posiekać, usmażyć wraz z wątróbką.

Mięso, grzyby, 2 marchewki, 1 pietruszkę, wątróbkę z cebulą zmielić dwukrotnie. Do masy dodać jajka, kaszę (ew. namoczoną i odciśniętą bułkę), sól, pieprz, majeranek, tymianek, startą gałkę muszkatołową, imbir. Całość dobrze wyrobić. Wsypać żurawinę i ponownie wymieszać. 

Włożyć do foremki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny (wszystko zależy od foremki; w długiej i wąskiej – dłużej, w szerokiej i krótkiej – krócej).

Do pasztetu pasują wszelkie marynaty: gruszki, wiśnie, śliwki w occie, grzyby marynowane, a także:  gruszki z tymiankiem, konfitura z czerwonej cebuli, buraczki z orzechami, sałatka z zielonych pomidorów i inne.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne mięsa na Boże Narodzenie:

szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *