Cudowne piernikowe śledzie z rodzynkami. Przypominają śledzie po sułtańsku, ale przyprawa korzenna nadaje świątecznego sznytu.
Z “Mojego Gotowania”.
Składniki:
- 4 filety śledziowe (tacka)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 10 dag rodzynek
- 2-3 łyżki oleju
- 1 pomarańcza
- przyprawa korzenna (dodałam 1,5 łyżeczki)
Wykonanie:
Z pomarańczy wycisnąć sok i namoczyć w nim rodzynki. Cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na oleju, dodać koncentrat, rodzynki razem z sokiem, oprószyć przyprawą piernikową i jeszcze chwilę smażyć. Wystudzić.
Śledzie pokroić w paski. Włożyć do słoika, zalać sosem. Zamknąć i wstawić do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przepisy na wigilijne śledzie: