Pijak, czyli ciasto makowo-kokosowe

Ciasto pijak w nowej wersji. Na spodzie makowo-kokosowym – krem budyniowy, herbatniki nasączone alkoholem i polewa czekoladowa. Niby podobne do listopadowego pijaka, a jednak… mak i wiórki zmieniają wszystko. No i krem! Też budyniowy, ale na żółtkach, domowy. To inne ciasto, zdecydowanie inne.

Propozycja z cyklu “Przepisy na Boże Narodzenie” ze starego zeszytu Mamy.

ciasto makowo-kokosowe_ciasto pijak_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórek kokosowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej – kukurydzianej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 l mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 30 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 3-4 paczki herbatników (bezglutenowe w wersji bezglutenowej ciasta)
  • 1/2-3/4 szklanki wódki

Wykonanie:

Spód:

Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder. Wyłączyć mikser, wsypać mak i wiórki i delikatnie wymieszać. 

Przełożyć do foremki o wymiarach 25×40 cm, wyrównać powierzchnię i piec 30-40 minut w 180 °C (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.

Krem:

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać (powoli!) do masy jajecznej. Cały czas trzeba mieszać, by nie zwarzyć masy.  Całość postawić na ogniu i ogrzewać do zgęstnienia masy. Trzeba mieszać intensywnie i uważać by masa się nie przypaliła i nie zwarzyła. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. 

Masę przełożyć na zimny makowy spód.

Na krem budyniowy położyć nasączone w alkoholu herbatniki.

Polewa:

Śmietanę zagotować. Dodać do niej pokruszoną czekoladę – rozmieszać, dalej masło i połączyć, mieszając, składniki. Przestudzić.

Polewą posmarować herbatniki.

Ciasto schłodzić.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.