Bułeczki bezglutenowe z rodzynkami

Od pewnego momentu dieta bezglutenowa przestała mi przeszkadzać. Mam swoje chleby, ciastka, makarony, naleśniki, ba nawet pierogi (i nie myślę tu o wyrobach przemysłu spożywczego, tylko domowych), a mięso, owoce i warzywa nie zawierają glutenu. Jedyną rzeczą za którą tęsknię są drożdżówki. Ja miłośnik drożdżóweczek muszę rezygnować z moich ulubionych wypieków. Próbowałam wielokrotnie drożdżówek bezglutenowych, ale to były porażki. Jeśli smaczne, to nie trzymały formy, kruszyły się i rozpadały. Gdy jako tako były zwarte, to niesmaczne. A dzisiejsze bułeczki? Są najlepsze spośród przeze mnie wypróbowanych, bezglutenowe (ha, ha), kokosowo-sezamowe, przy czym kokos jest dominujący, lekko słodkie, z rodzynkami. Bardziej śniadaniowe, niż deserowe. Smaczne, ale jeszcze niezupełnie moje :). A może niepotrzebnie szukam tego samego, „glutenowego” smaku?

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki sezamowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 80 g rodzynek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • letnia woda ok. szklanki, ale trzeba dodawać ostrożnie, całość powinna mieć konsystencję gęstego budyniu
  • ew. cukier trzcinowy do posypania bułeczek

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, sezamową, ziemniaczaną, kukurydzianą, wiórki, sól, drożdże, cukry – wymieszać. Dodać żółtka, olej, miód i powoli wodę, tyle by całość miała gęstość gęstego budyniu. Dobrze wyrobić. Dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać.

Odstawić do wyrośnięcia na godzinę – półtorej.

Przełożyć do posmarowanych masłem foremek muffinkowych i ew. posypać cukrem trzcinowym. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C ok. 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie „Kuchni polskiej bez glutenu” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej.

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Inne bułeczki (w tym rodzynkowe dla glutenowców):

Zakręcone jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami_bułki ślimaczki z jagodami  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *