Herbatniki orkiszowe

Herbatniki – alberty w zdrowszej wersji – z mąki pełnoziarnistej orkiszowej.

Do pochrupania z herbatą, kawą, mlekiem.

herbatniki orkiszowe_alberty_ciastka orkiszowe_zdrowe wypieki_ciastka kruche

Składniki:

  • 25 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 6 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1/8 l kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajko wymieszać ze śmietaną. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do nich masło i posiekać na proszek. Wymieszać z pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, śmietaną i jajkiem. Szybko zagnieść gęste ciasto (jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać mąki), uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Wałkować partiami na grubość 1/3 cm i wykrawać dowolne ciasteczka. Jeśli chcemy, by ciastka miały kształt albertów, trzeba wyciąć radełkiem prostokąty i nakłuć widelcem wzorek.

Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.

Studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

herbatniki orkiszowe_alberty_ciastka orkiszowe_zdrowe wypieki_ciastka kruche

Na podstawie przepisu na alberty z „Kuchni polskiej”.

Inne zdrowe ciasteczka:

 kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach  ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *