Herbatniki – alberty w zdrowszej wersji – z mąki pełnoziarnistej orkiszowej.
Do pochrupania z herbatą, kawą, mlekiem.
Składniki:
- 25 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 6 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1/8 l kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Jajko wymieszać ze śmietaną. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do nich masło i posiekać na proszek. Wymieszać z pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, śmietaną i jajkiem. Szybko zagnieść gęste ciasto (jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać mąki), uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Wałkować partiami na grubość 1/3 cm i wykrawać dowolne ciasteczka. Jeśli chcemy, by ciastka miały kształt albertów, trzeba wyciąć radełkiem prostokąty i nakłuć widelcem wzorek.
Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.
Studzić na kratce.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie przepisu na alberty z “Kuchni polskiej”.
Inne zdrowe ciasteczka: