Ciasto drożdżowe topione

Codzienne, łatwe ciasto drożdżowe. Długo zachowuje świeżość, raczej mało słodkie. W odróżnieniu od klasycznych puszystych babek drożdżowych lekkich i zwiewnych, raczej ciężkie.

Świetne ciasto na śniadanie z masłem, konfiturą i kubkiem kakao, do poobiedniej kawy, na podwieczorek, na piknik.

Z „Kulinarnego Atlasu Świata”.

Ciasto drożdżowe topione_drożdżówka_kuchnia czeska

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dag drożdży
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Mąkę przesiać.

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać letnie mleko i 2-3 łyżki mąki, całość rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia (ok. 20 minut).

Z mąki usypać stożek, zrobić w nim wgłębienie, do środka wbić jajka, rozczyn, stopione, letnie masło. Całość wyrobić na jednolite ciasto. Przygotowane ciasto włożyć do dużego garnka (pojemność 3-4 litry) i zalać lodowatą wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, zlać wodę i dokładnie osączyć ciasto. Dosypać do niego cukier i cukier waniliowy i ponownie dobrze wyrobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy keksowej lub okrągłej z kominem o średnicy 24 cm. Zostawiłam ponownie do wyrośnięcia (tego nie było w przepisie).

Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C, do suchego patyczka.

Ostudzone oprószyć pudrem lub polukrować.

Znajdź mnie na fb.

Ciasto drożdżowe topione_drożdżówka_kuchnia czeska

Inne codzienne ciasta drożdżowe:

drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  drożdżówka maślana na piknik_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_ciasto na piknik  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  drożdżówka czekoladowa z rabarbarem_ciasto drożdżowe_ciasto czekoladowe_ciasto z rabarbarem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *