Codzienne, łatwe ciasto drożdżowe. Długo zachowuje świeżość, raczej mało słodkie. W odróżnieniu od klasycznych puszystych babek drożdżowych lekkich i zwiewnych, raczej ciężkie.
Świetne ciasto na śniadanie z masłem, konfiturą i kubkiem kakao, do poobiedniej kawy, na podwieczorek, na piknik.
Z “Kulinarnego Atlasu Świata”.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Mąkę przesiać.
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać letnie mleko i 2-3 łyżki mąki, całość rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia (ok. 20 minut).
Z mąki usypać stożek, zrobić w nim wgłębienie, do środka wbić jajka, rozczyn, stopione, letnie masło. Całość wyrobić na jednolite ciasto. Przygotowane ciasto włożyć do dużego garnka (pojemność 3-4 litry) i zalać lodowatą wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, zlać wodę i dokładnie osączyć ciasto. Dosypać do niego cukier i cukier waniliowy i ponownie dobrze wyrobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy keksowej lub okrągłej z kominem o średnicy 24 cm. Zostawiłam ponownie do wyrośnięcia (tego nie było w przepisie).
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C, do suchego patyczka.
Ostudzone oprószyć pudrem lub polukrować.
Znajdź mnie na fb.
Inne codzienne ciasta drożdżowe: