Domowe cukierki z nutą alkoholową, nadziane marcepanem i skórką pomarańczową.
Składniki:
- 40 dag mięsistych suszonych śliwek
- 10 dag masy marcepanowej
- 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (ew. 1 czekolada mleczna i 0,5 deserowej)
- 2-3 łyżki śmietanki
- aromatyczny alkohol do namoczenia śliwek (rum, amaretto, koniak z dodatkiem likieru pomarańczowego – do wyboru)
Wykonanie:
Śliwki namoczyć w alkoholu. Marcepan wymieszać ze skórką pomarańczową. Śliwki wyjąć osączyć nadziać masą marcepanowo-pomarańczową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Do rozpuszczonej czekolady włożyć śliwki, otulić je czekoladą, wyłożyć na kuchenną kratkę i pozostawić do zastygnięcia.
Znajdź mnie na fb.
Inne drobne słodkości: