Bagietka – królowa wszystkich bagietek

Tytuł mówi wszystko. Nic dodać, nic ująć. Ta bagietka, to królowa wszystkich bagietek.

Przepis znaleziony na blogu „Co-Ja-Tam-Wjem”.

bagietka - królowa wszystkich bagietek_domowe pieczywo_domowa bułka

bagietka - królowa wszystkich bagietek_domowe pieczywo_domowa bułka 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki (użyłam pszennej typu 650)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • torebka suszonych drożdży
  • mąka pełnoziarnista lub razowa do podsypania

Wykonanie:

Mleko zagotować z masłem i cukrem, ostudzić. Do letniego dodać letnią wodę, drożdże, sól, szklankę mąki, wymieszać. Następnie dodać drugą szklankę mąki, wymieszać. Dalej wsypać kolejną szklankę mąki i ponownie wymieszać. Ciasto staje się gęste. Po dodaniu ostatniej szklanki mąki, rozpocząć wyrabianie ciasta. Wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przenieść do natłuszczonej miski i pozostawić w cieple na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Podzielić ciasto na pięć części. Z każdej formować prostokąt (podsypując mąką, ciasto się klei) i zwinąć go w rulon. Każdy z pięciu rulonów rozciągnąć do wymiarów blaszki. Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Rozgrzać piekarnik do 250 °C wstawić bagietki, pod spód podłożyć foremkę z wodą i piec 10 minut. Po ww. czasie zmniejszyć temperaturę do 200 °C i piec jeszcze 10 minut.

Studzić przykryte ściereczką.

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe pieczywo:

brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie  chałka_ciasto drożdżowe  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *