Ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami

Biszkopt idealny, lekko kwaśny krem brzoskwiniowy i kruche bezy. Ciasto wprost wymarzone na karnawałowe przyjęcie.

Baza ciasta – biszkopt, to moje nowe odkrycie (z TEJ strony). Puszysty (ale nie suchy), delikatny, idealnie płaski, po prostu wspaniała baza do ciast z kremem, tortów, placków z galaretką i owocami. Trochę może zdziwić metoda wykonania – po wyjęciu z piekarnika foremkę z ciastem należy upuścić, ale sprawdza się biszkopt jest rewelacyjny i to bez proszku do pieczenia!

Ze starego zeszytu Mamy.

Ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_ciasto z kremem_ciasto z owocami_ciasto z bezami_przepisy na karnawał

Składniki biszkoptu:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki masy:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 25 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 budyń śmietankowy

Dodatki:

  • bezy (ok. 30 sztuk)
  • biała czekolada
  • 2-3 łyżki śmietany

Wykonanie biszkoptu:

Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C (foremka 25×35 cm). 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.

Z formy wyjąć, gdy całkowicie ostygnie.

Wykonanie kremu:

Na soku odsączonym z brzoskwiń ugotować budyń. Ostudzić, przykrywając wierzch folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i powoli, cały czas ucierając, budyń. 

Brzoskwinie pokroić w kostkę (odkładając dwie połówki do dekoracji) i dodać do kremu.

Wykończenie ciasta:

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masę podzielić na dwie część. Większą położyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą. Wierzch posmarować drugą częścią kremu. Na masę położyć bezy i odłożone i pokrojone brzoskwinie.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną. Lekko przestudzić i zrobić esy-floresy na wierzchu.

Całość schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

Ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_ciasto z kremem_ciasto z owocami_ciasto z bezami_przepisy na karnawał

Inne ciasta z kremem:

tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  pani Walewska_pyszotka_ciasto kruche_ciasto z kremem_ciasto z bezą  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  ciasto Żabci v. pszczółka_cisto piaskowe_ciasto z kremem_ciasto z kokosem  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *