Figi pieczone w winie

Lubię świeże figi, mają w sobie coś magicznego. Może to sprawka rajskiego rodowodu? (nie jest to bynamniej ich sposób wzrastania).  Zawsze zastanawiam się, czy nie są lepsze w słonych sałatkach np. z serem pleśniowym, sałatą i surową szynką? Takie dodatki świetnie przełamują ich lepką słodycz.

A dziś figi pieczone w winie. Korzenne, bardzo słodkie z kleksem mascarpone. Do mojego deseru użyłam wina domowego taty Bernarda, ale z powodzeniem można je zastąpić winem półsłodkim czy półwytrawnym.

figi pieczone w winie_deser z owocami_deser z alkoholem_deser na ciepło

Składniki:

  • 0,5 l wina (u mnie domowe)
  • 1-2 łyżki miodu (do smaku)
  • ulubione przyprawy korzenne (1-2 goździki, cynamon, kardamon, imbir, skórka cytrynowa)
  • 6 fig
  • 100 g mascarpone + miód do osłodzenia serka
  • kilka listków melisy

Wykonanie:

Wino, przyprawy korzenne, miód włożyć do garnka. Zagotować i gotując zredukować płyn o połowę.

Kokilki posmarować masłem włożyć po jednej fidze, zalać winnym płynem (bez przypraw) i zapiec 190 °C (20 – 25 minut).

Na każdą figę położyć kleks serka z miodem i listek melisy.

Znajdź mnie na fb.

figi pieczone w winie_deser z owocami_deser z alkoholem_deser na ciepło

Inne desery z owocami:

 gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  Crumble_owoce z kruszonką_desery_przepisy na lato  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *