Sernik słodko-słony, bez pieczenia, błyskawiczny, z chrupiącą krówkową pierzynką. Rodzinka była zachwycona smakiem, konsystencją, wyglądem.
Przepis zamieszczony na fb rodzinki przez Dawida (bardzo dziękuję).
Składniki:
- 200 g ciastek typu digestive
- 100 g rozpuszczonego masła
- 300 g kremowego serka typu philadelphia
- 600 g śmietany (300 g kremówki i 300 g kwaśnej śmietany 22%)
- 250-300 g kruchych krówek
Wykonanie:
Spód. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Jeśli tortownica jest szklana lub silikonowa, nie ma takiej potrzeby. Chodzi o to, by ciasto nie nabrało metalicznego smaku od foremki. Ciastka rozkruszyć w malakserze, dodać rozpuszczone masło. Połączyć. Ciasteczka przełożyć, ugniatając, do przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować masę.
Masa. Serek ze śmietanami zmiksować (do uzyskania gęstej masy). Położyć na ciastka i przykryć startymi na tarce krówkami (grube oczka). Schłodzić.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.