Sernik krówkowy Dawida

Sernik słodko-słony, bez pieczenia, błyskawiczny, z chrupiącą krówkową pierzynką. Rodzinka była zachwycona smakiem, konsystencją, wyglądem.

Przepis zamieszczony na fb rodzinki przez Dawida (bardzo dziękuję).

Sernik krówkowy Dawida
Sernik krówkowy Dawida

Składniki:

  • 200 g ciastek typu digestive
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 300 g kremowego serka
  • 600 g śmietany (kremówka lub kwaśna 22 % – u mnie pół na pół)
  • 250-300 g kruchych krówek

Wykonanie:

Ciasteczka zmiksować malakserem na pył, dodać masło i masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm). Wyrównać, mocno ugnieść i schłodzić w lodówce. Serek ze śmietaną zmiksować (do uzyskania gęstej masy). Masę położyć na ciastkach i przykryć startymi na tarce krówkami (grube oczka). Schłodzić.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.