Sernik krówkowy Dawida

Sernik słodko-słony, bez pieczenia, błyskawiczny, z chrupiącą krówkową pierzynką. Rodzinka była zachwycona smakiem, konsystencją, wyglądem.

Przepis zamieszczony na fb rodzinki przez Dawida (bardzo dziękuję).

Sernik krówkowy Dawida
Sernik krówkowy Dawida

Składniki:

  • 200 g ciastek typu digestive
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 300 g kremowego serka typu philadelphia
  • 600 g śmietany (300 g kremówki i 300 g kwaśnej śmietany 22%)
  • 250-300 g kruchych krówek

Wykonanie:

Spód. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Jeśli tortownica jest szklana lub silikonowa, nie ma takiej potrzeby. Chodzi o to, by ciasto nie nabrało metalicznego smaku od foremki. Ciastka rozkruszyć w malakserze, dodać rozpuszczone masło. Połączyć. Ciasteczka przełożyć, ugniatając, do przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować masę.

Masa. Serek ze śmietanami zmiksować (do uzyskania gęstej masy). Położyć na ciastka i przykryć startymi na tarce krówkami (grube oczka). Schłodzić.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.