Sernik krówkowy Dawida

Sernik słodko-słony, bez pieczenia, błyskawiczny, z chrupiącą krówkową pierzynką. Rodzinka była zachwycona smakiem, konsystencją, wyglądem.

Przepis zamieszczony na fb rodzinki przez Dawida (bardzo dziękuję). 

sernik krówkowy Dawida_sernik bez pieczenia_sernik słodko-słony_sernik na zimno

Składniki:

  • 200 g ciastek typu digestive
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 300 g kremowego serka
  • 600 g śmietany (kremówka lub kwaśna 22 % – u mnie pół na pół)
  • 250-300 g kruchych krówek

Wykonanie:

Ciasteczka zmiksować malakserem na pył, dodać masło i masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm). Wyrównać, mocno ugnieść i schłodzić w lodówce. Serek ze śmietaną zmiksować (do uzyskania gęstej masy). Masę położyć na ciastkach i przykryć startymi na tarce krówkami (grube oczka). Schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

Inne nasze ulubione serniki:

 Sernik amerykański_serniki  pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc  sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  sernik Turka_serniki_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *