Ciasto piaskowe z chrupiącą kokosową pierzynką, przełożone kremem budyniowym – to ciasto Żabci – stary domowy przepis. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam je w książce siostry Anastazji pod nazwą pszczółka. Tak czy siak, rodzince smakuje.
Spis karnawałowych słodkości (i nie tylko słodkości) można znaleźć tu.
Składniki ciasta:
- 25 dag masła
- 6 jajek
- 30 dag cukru
- 37 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki kremu:
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (porcja na 3/4 l mleka)
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 25 dag masła
- ew. cukier puder do smaku
Wierzch ciasta:
- 12 dag masła
- 10 dag cukru
- 3 łyżki słodkiej śmietanki (wysokoprocentowej)
- 25 dag wiórek kokosowych
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym jajku. Następne wsypać przesianą z proszkiem mąkę. Przełożyć do przygotowanej, prostokątnej formy (24 x 40 cm) i piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Wykonanie wierzchu:
Masło, cukier, śmietankę zagotować. Dodać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę gotować.
Ciepłą masę położyć na upieczony placek i zapiec na złoty kolor. Ciasto ostudzić i delikatnie przekroić na pół.
Wykonanie kremu:
Ugotować budyń z cukrem. Przykryć wierzch folią spożywczą i ostudzić. Masło ucierać (można dodać trochę cukru pudru) i dodawać po jednej łyżce budyniu. Gotowym kremem przełożyć ciasto.
Znajdź mnie na fb.
Inne karnawałowe ciasta: