Muszle z kurczakiem i mascarpone

Muszle z kurczakiem i mascarpone, czyli szybkie, smaczne i sycące danie.

Przepis prawdopodobnie z programu Pascala Brodnickiego.

muszle z kurczakiem i mascarpone_dania błyskawiczne_makarony_kuchnia włoska_danie z kurczakiem

Składniki:

  • 400 g dużych muszli
  • 1 podwójna duża pierś kurczaka
  • 250 g mascarpone
  • 100 g sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)
  • 3-4 łyżki orzeszków piniowych lub słonecznika

Wykonanie:

Muszle ugotować. Pierś pokroić w kostkę, popieprzyć, osolić, upiec. Do upieczonego mięsa dodać ser pleśniowy, rozpuścić. Zdjąć ze źródła ciepła, dodać mascarpone, wymieszać (rozpuści się pod wpływem ciepła). Do sosu dodać osączone muszle. Całość posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub orzeszkami piniowymi.

Znajdź mnie na fb.

Muszle dodaję do akcji „Włoskie makarony”.

Inne błyskawiczne dania:

błyskawiczna babka zaparzana_ciasta ucierane  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *