Muszle z kurczakiem i mascarpone, czyli szybkie, smaczne i sycące danie.
Przepis prawdopodobnie z programu Pascala Brodnickiego.
Składniki:
- 400 g dużych muszli
- 1 podwójna duża pierś kurczaka
- 250 g mascarpone
- 100 g sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)
- 3-4 łyżki orzeszków piniowych lub słonecznika
Wykonanie:
Muszle ugotować. Pierś pokroić w kostkę, popieprzyć, osolić, upiec. Do upieczonego mięsa dodać ser pleśniowy, rozpuścić. Zdjąć ze źródła ciepła, dodać mascarpone, wymieszać (rozpuści się pod wpływem ciepła). Do sosu dodać osączone muszle. Całość posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub orzeszkami piniowymi.
Znajdź mnie na fb.
Muszle dodaję do akcji “Włoskie makarony”.
Inne błyskawiczne dania: