Dziś babka zaparzana znaleziona na blogu “Słodka Pasja”. Jest puszysta, a zarazem wilgotna. Błyskawiczna. Idealna na Wielkanoc, dla wszystkich zapracowanych. Ważne dla wielu osób – jest z małą ilością proszku do pieczenia.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wanilia ew. cukier wanilinowy
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 5 min). Dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i gorące masło. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać wanilię. Ciasto przełożyć do formy babkowej (u mnie tortownica z kominem). Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec 40 – 45 min. Po upieczeniu wyjąć z formy. Ostudzoną oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga: Gorące masło dodawałam jednocześnie miksując. W “Słodkiej Pasji” babka została wstawiona do zimnego piekarnika.
Znajdź mnie na fb.