Wielkanoc na słodko

Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.

Ciasta wielkanocne

Sernik z truflą czekoladową z Baileys

Sernik z truflą czekoladową z Baileys

Oj, dawno nie byłam tak zadowolona z sernika. Czekoladowy spód, kremowa masa serowa i wytrawna trufla czekoladowa z dodatkiem alkoholu. Składniki: Spód: 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej 1/3  szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki kakao 1/3 łyżeczki gumy guar 1/3  łyżeczki proszku…

Tort Pina Colada, czyli tort kokosowy z ananasem

Tort Pina Colada, czyli tort kokosowy z ananasem

Biszkopt, krem kokosowy i mus ananasowy. Brzmi świetnie, prawda? I tak jest! Tort Pina Colada jest rewelacyjny! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Mus ananasowy: 2 ananasy 3 łyżki…

Sernik z musem cytrynowym i bezami

Sernik z musem cytrynowym i bezami

Sernik bez pieczenia, z orzeźwiającym musem cytrynowym i chrupiącymi bezami na wierzchu. Spód: biszkopty do wyłożenia tortownicy Masa sernikowa: 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę) 200 g masła 1,5szklanki cukru 2 żółtka 1 jajko skórka otarta z cytryny 2 łyżki…

Mazurek mleczny na spodzie bezglutenowym

Mazurek mleczny na spodzie bezglutenowym

Mazurek na spodzie migdałowo-jaglano-owsianym. A wierzch? Przesłodki, to masa na biały blok + “koszulka” wielkanocna :). Ciasto: 20 dag mąki bezglutenowej (u mnie w równych częściach: jaglana, owsiana bezglutenowa i ziemniaczana) 15 dag mielonych migdałów 10 dag cukru pudru 20 dag…

Babka galaretkowiec

Babka galaretkowiec

Lekko i świątecznie? Proszę bardzo – babka jogurtowa z galaretkami. Kolorowa, niskokaloryczna, wiosenna, uwielbiana przez dzieci. Jeśli macie maluchy, koniecznie :). Składniki: 700 ml gęstego jogurtu (najlepiej greckiego) 4 różne galaretki (u mnie agrestowa, malinowa, pomarańczowa i cytrynowa) 3-4 łyżki…

Mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym

Mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym

Tradycyjny mazurek wielkanocny w nowym wydaniu. Jak zwykle niezwykle kruchy i słodki. A nowość? Jest z mąki jaglanej, bez glutenu, czyli da się tradycyjnie i zgodnie z dietą :). Mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym w tle mazurka śliwka w czekoladzie…

Babka gotowana czekoladowa

Babka gotowana czekoladowa

Tak nam posmakowała babka gotowana budyniowa, że postanowiliśmy zrobić ją w wersji czekoladowej. Hm…no cóż, babka w wersji białej jest lepsza, delikatniejsza, wilgotniejsza, słodsza, ale dla wielbicieli czekolady, bardziej wytrawnych wypieków, ta może okazać się trafniejszym wyborem. Wszystko jest kwestią gustu.…

Wielkanocne serniki

Wielkanocne serniki

Zbiór przepisów na wielkanocne sernik. Czegóż tu nie ma? I serniki na zimno, gotowane, pieczone, tradycyjne i nowoczesne, i takie bez cukru, i takie bez sera, z owocami, z polewami, przekładane, na ciastkach, biszkoptach, kruchych spodach, na bezach, płatkach kukurydzianych,…

Mazurek śliwka w czekoadzie na spodzie owsianym

Mazurek śliwka w czekoadzie na spodzie owsianym

Mazurek dla dorosłych, z dużą porcją rumu. Niesamowicie bogaty, bo i śliwki, i kajmak, i czekolada. Mazurek jest bezglutenowy. Owsiany spód: 20 dag płatków owsianych (u mnie bezglutenowe) 10 dag cukru pudru 3 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki masa…

Babka gotowana budyniowa

Babka gotowana budyniowa

Babka gotowana na budyniach jest niezwykle delikatna, taka trochę kołaczowa. Długo utrzymuje świeżość, ba powiedziałabym, że z dnia na dzień jest co raz lepsza. I jeszcze jedno, babka jest bezglutenowa (ale to taka drobna uwaga, bo bezglutenowość nie ujmuje ani smaku,…

Sernik Malakoff

Sernik Malakoff

Ciasto Malakoff to słynne ciasto bez pieczenia – biszkopty, krem budyniowy i dżem porzeczkowy (lub morelowy). Pierwszy raz zostało przygotowane dla francuskiego generała Pelissier, który podczas wojny krymskiej zdobył twierdzę Małakow. Wzorując się na tym słynnym deserze zrobiłam mój sernik.…

Trójkolorowa wiosenna chałka

Trójkolorowa wiosenna chałka

Na wiosnę, wiosenna, trójkolorowa chałka – zielono-biało-brązowa. Świetna domowa, słodka bułka, taka do masła i domowego dżemu czy konfitur. Na weekendowe drugie śniadanie z kubkiem mleka lub filiżanką kawy, nie ma nic lepszego. Z “Moich wypieków”. Ciasto białe: 200 g…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.