Pięknie pachnące, miodowo-waniliowe, kruche ciasteczka. Jeden z wielu rodzajów ciasteczek obowiązkowych na Boże Narodzenie (u nas).
Przepis z “Poradnika Domowego”.
Składniki:
- 30 dag mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 dag masła
- 10 dag miodu
- 1 łyżeczka sody
- łyżeczka ekstraktu wanilii lub olejku waniliowego
- ew. lukier i bakalie do ozdoby
Wykonanie:
Mąkę przesiać z sodą, dodać masło – posiekać, dodać pozostałe składniki – zagnieść i uformować kulę. Ciasto włożyć do zamrażalnika na godzinę. Wyjąć, rozwałkować na grubość 3 mm i foremką wycinać gwiazdki. Ze środka każdego ciastka wycinać dziurki (może być naparstek). Ułożyć na papierze do pieczenia i piec na złoty kolor w 170 °C (piekarnik rozgrzany).
Gdy ciastka przestygną można je polukrować i posypać rozdrobnionymi bakaliami.
Ciastka długo utrzymują świeżość, dlatego można je upie kilka dni przed świętami.
Znajdź mnie na fb.
Przepis dodaję do akcji “Świąteczne ciasteczka”.
Inne drobne słodkości: