Wiosenna zupa krem. Ostra, zdecydowana, bez mięsa. Nigdy jej wcześniej nie jadłam. Czytałam o niej, a to u pana Kuronia, a to na innych blogach. Większość była na wywarach mięsnych. Wiosna idzie, mięsne wywary jakoś tak, nie bardzo. Aż tu przypadkiem znalazłam zupę bez mięsa na blogu “Dorota smakuje”, zrobiłam ją dokładnie wg przepisu autorki i …połowa rodzinki była zachwycona, druga rozczarowana. No cóż, nic nie jest doskonałe.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mała cebula
- mały słoik tartego chrzanu
- 1/2 łyżki masła
- szklanka mleka
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- rzeżucha
Wykonanie:
Obrane i pokrojone na części ziemniaki, pietruszkę i selera zalać wodą i ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu , soli. Cebulę pokroić i przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Wyjąć przyprawy. Całość zmiksować na gładki krem. Dodać mleko, chrzan, podgrzać. Doprawić. Podawać posypaną rzeżuchą.
Znajdź mnie na fb.
Zupę dodaję do akcji “Wielkanocne smaki” oraz “Zdrowe Święta Wielkanocne”.
Inne dania wielkanocne: