Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki o polskim rodowodzie. Skórka pomarańczowa wspaniale komponuje się z białym serem, dodatkowo nadając nadzieniu piękny kolor. Całość tworzy spójną i smaczną kompozycję. Oczywiście kołaczyki najlepsze są jeszcze ciepłe :).
Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, piknik.
Przepis z “Kuchni polskiej”.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- ok. 1/4 l mleka
- 2 żółtka
- 6 dag cukru
- 5 dag masła
- skórka otarta z cytryny
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 30 dag białego sera
- 3 dag masła
- 1 żółtko
- 6-8 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- skórka otarta z pomarańczy
Ponadto:
- żółtko rozmącone z 2-3 łyżkami mleka
- ew. cukier puder do oprószenia bułek
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać letnie mleko i tyle mąki, by całość miało gęstość gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać, dodać żółtka, pozostałe letnie mleko, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia, wlać stopione, letnie masło, dodać skórkę cytrynową. Dokładnie wyrobić i zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie: Ser zmielić (można dokładnie rozgnieść widelcem), dodać stopione masło, żółtka, puder, skórkę pomarańczową starannie wymieszać.
Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, rozwałkować na grubość 2 – 2,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, układać, zachowując odstępy, na przygotowanej do pieczenia blasze, zostawić w ciepłym miejscu przykryte do ponownego wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie. Do zagłębienia wkładać nadzienie.
Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (temp. 190 – 200 °C) i piec na złoty kolor ok. 20 – 25 minut.
Przestudzone kołaczyki można oprószyć cukrem pudrem.
Porcja na 25 – 30 bułek.
Znajdź mnie na fb.
Kołaczyki dodaję do akcji “Czas na piknik”.
Inne drobne drożdżowe wypieki: