Zdrowy deser (lub śniadanie) to kasza jaglana, suszone owoce, orzechy, nasiona i ananas. Dodatkowo z kleksem jogurtu i kropelką syropu z drzewa chlebowego. Najlepiej zjeść go na ciepło, ale zimny też jest pyszny. I kto to pisze? Osoba, która nie przepada za kaszą jaglaną! A jednak, odpowiednio przygotowana i połączona jest bardzo dobra.
Deser z dedykacją dla Oleńki.
Składniki (na 5 porcji):
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka suszonych owoców (u mnie żurawina z rodzynkami)
- 0,5 szklanki orzechów
- 1-2 łyżki nasion (słonecznik, dynia, inne)
- 0,5 łyżki oliwy cynamonowej (ew. zwykła + szczypta cynamonu)
- 0,5 ananasa (można zastąpić innymi owocami: truskawkami, jagodami, malinami, jabłkami, inne pomysły)
- po łyżce naturalnego jogurtu na każdą porcję
- po odrobinie syropu z drzewa chlebowego na porcję (ew. miodu, syropu klonowego)
- kilka listków melisy (do ozdoby deseru)
Wykonanie:
Kaszę wsypać do pustego garna i lekko prażyć, ciągle mieszając, z oliwą. Zalać wodą (ok. 3 szklanek – dodaję stopniowo) i gotować do miękkości.
Przygotować bakalie – umyć i pokroić. Ananasa pokroić w kostkę, zostawiając 5 części do ozdoby.
Kaszę, ananasa, bakalie, nasiona wymieszać. Przełożyć do salaterek. Na każdą porcję położyć jogurt, polać odrobiną syropu z drzewa chlebowego. Przybrać odłożonymi kawałkami ananasa i listkami melisy.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania na śniadania: