Zdrowa pizza? Poręczna, która może być kanapką i można ją zabrać na piknik? To możliwe, takie są minipizze. Do nich koniecznie sałatka i może białe lekkie wino?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej
- 330 ml letniej wody
- 30 ml oliwy
- 25 g drożdży
- 12 g soli
- 6 g cukru
Dodatki I:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1 pory
- 1-2 łyżki sera pleśniowego (łagodnego)
- 100 g fety
- masło do podsmażenia i polania
- rukola
- sól
- pieprz
Dodatki II:
- 70 g mozzarelli
- 120 g pomidorów
- oregano
- rukola
- sól, pieprz
Dodatki III:
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka
- 1 por
- czosnek
- odrobina twardego sera żółtego
- masło do podsmażenia
- sól, pieprz
- rukola
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie.
I. Podsmażyć na maśle pokrojonego pora (2 -3 minuty), dodać ser pleśniowy i podgrzać do rozpuszczenia sera. Szparagi obgotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 2 min). Szparagi i pora wystudzić.
II. Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Oregano posiekać.
III. Pora pokroić, czosnek posieka, obydwa składniki podsmażyć. Dodać osączonego tuńczyka i kukurydzę.
Ciasto rozwałkować, wyciąć koła i wyłożyć na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Położyć podsmażone pory, szparagi, pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą lub rozpuszczonym masłem.
Mozzarellę, pomidory i oregano położyć na krążkach ciasta. Skropić oliwą.
Farsz z tuńczyka położyć na krążkach, posypać serem.
Pozostawić pizzerinki do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 300 °C . Przed wstawieniem minipizz zmniejszyć temperaturę do 240 °C. Piec 12 – 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą.
Znajdź mnie na fb.
Minipizze dodaję do akcji “Pizza inaczej.
Inne wytrawne ciasta: