Delikatny, kremowy sernik z chrupiącymi ciasteczkami Oreo w środku. Ciekawa kompozycja kolorystyczna i smakowa.
Wprawdzie sernik zrobiłam na swoje własne urodziny, ale zestawienie bieli i czerni daje w sumie upiorny efekt.
Przepis z “Mirabelkowego blogu”.
Składniki:
- 500 g dobrego twarogu
- 250 g mascarpone
- 150 g słodzonego mleka skondensowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (ew. wanilinowy)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 białka jaj
- 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
- 150 g ciasteczek Oreo
Dodatkowo:
- 100 g ciasteczek Oreo
- bita śmietana
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia.
Ser zemleć.
Ciastka oddzielić od kremu (pozostawić 7 całych). Zmielić w blenderze na proszek, połączyć z rozpuszczonym masłem i wyłożyć masą dno tortownicy. Docisnąć, odstawić do lodówki.
Twaróg, mascarpone, mleko, cukier puder i cukier waniliowy krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). W czasie miksowania dodawać po jednym białku i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 7 pokruszonych ciastek (razem z kremem), wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię.
Piec godzinę w 150 °C.
Sernik ostudzić,, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).
Przed podaniem ciasto posmarować bitą śmietaną, posypać boki pokruszonymi ciastkami (bez kremu), a górę ozdobić kawałkami ciastek.
Znajdź mnie na fb.